40 år med ponnioppdrett

Jorunn Ballangrud er en ildsjel innen ponnioppdrett. Foto: Det Norske Travselskap

Jorunns Ballangruds barn er ferdige med å kjøre ponnitrav, likevel fortsetter hun å forsyne ponni-Norge med kanonponnier.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Hun var med på oppstarten av ponnitravet, som formann i Toten Travlag, og var ponniinstruktør i noen år, og både kjørte og red noen lokalløp, før hennes tre barn kom til verden.

Så var hun aktiv ponnimamma i en årrekke, men å være instruktør var det ikke tid til med tre barn og gård. Jorunn er vokst opp med oppdrett av både kuer og hester og i 1976 kjøpte hun og søsteren Hilde ei drektig shetlandshoppe av Ole Lygna, det ble starten på over 40 år med avl av ponnitravere.

Berry van de Kempkes er nå stammor til en hel bråte dyktige, små utøvere i ponnitravet.

Tre lovende ponnitravere nyter livet med mødrene sine. Foto: PrivatTre avlshopper
Per dags dato er det tre avlshopper på Gårder gård; Little Strawberry og Gårder's Rose Berry som er etterkommere av Berry van de Kempkes, samt Månstorps Glittra som ble importert fra Sverige.

Både Little Strawberry og Månstorps Glittra var gode ponnitravere mens Rose Berry dessverre ble skadet og startet aldri ponniløp, men gikk rett i avlsboksen. I tillegg til hoppene har hun også hatt shetlandshingster hvor den nåværende regenten er Birk, som ikke har gått løp selv men har en mor som satte norgesrekord på 2.35 så langt tilbake som i 2002.

Man ser på materiellet at her avles det ikke på måfå. Jorunn ser an eksteriøret, stamme og bevegelser for å produsere individer som kan egne seg til å springe fort rundt travovalen. Og hun kan vise til flotte avlsresultater, Gårder's Rocky og Gårder's Cloudberry har til sammen fem norgesrekorder.

Faksimile fra Våre Hesters Årsrevy i 1977, ponnien det hele startet med sammen med føllet hun bar da Jorunn og søsteren kjøpte henne. Foto: PrivatMade in Norway
Det har vært stort fokus på norskfødte når det gjelder stor hest i travet, kanskje man snart burde tenke i de baner rundt ponniene etter hvert?

- Flere er bevisst på å kjøpe norskfødte ponnitravere nå enn før og kanskje det ville vært mulig å ha NM, Derby og Kriteriet også for norskfødte ponnier dersom det ble laget en plan for det, svarer Jorunn.

- Setter man et mål om at innen 5 - 10 år skal disse løpene være forbeholdt norskfødte har man tid til å avle og å trene opp mange nok, og raske nok, ponnier til at det ville være mulig, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Publiserte dop-video

Publiserte dop-video

I en egen video viser den italienske dyrlegen hvordan man kan dope sin hest ved bruk av gassen ozon.

14-åringen la på til to strake

14-åringen la på til to strake

I karrierens høst står Kjekk Pila i full blomst. Nå la 14-åringen på til sin andre strake.

Snuser på Frankrike

Snuser på Frankrike

Landets for dagen beste monterytter, Christina A. Hande, snuser på mulighetene i Frankrike.

- Jeg tror den vinner

- Jeg tror den vinner

I Will Power har Ove Wassberg en spennende treåring. Han tror den vinner på Forus i kveld.

Rikstoto anker momsdommen

Rikstoto anker momsdommen

Styret i Norsk Rikstoto har vedtatt å anke dommen i momssaken rundt Rikstoto direkte.

Spennende hester igang etter skade

Spennende hester igang etter skade

To spennende hester gikk mandag sitt første hurtigjobb etter skadepause.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...