Leangens uredde travtrener

Frode Husbyn. Foto: Privat

Frode Husbyn er ikke redd for å si det han mener, og for å lansere nye ideer. Det finner du fort ut ved å lese dette intervjuet.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 10.07.2018 kl 10:12

Leangentreneren har tatt seks seiere på 15 starter i år. 13 ganger har han vært på trippelen og ikke en gang kjørt utenfor premie. Og det på en lokalitet som ble dømt nedenom og hjem.

FØLG trav365.no PÅ FACEBOOK - KLIKK HER

- Jeg fikk høre av såkalte eksperter innen human-idrett at mine treningsforhold var sjanseløse. Jeg kunne aldri oppnå suksess i noen grad når forholdene var så begrensede. Mine fremtidshåp bare forsvant i et jafs, og jeg ble stående rådløs, redd og fortapt med utallige nye spørsmål og ingen gode svar. Du kan si jeg ble meget skuffet over folk som kaller seg eksperter, men som i realiteten bare sier noe for å si noe, sier Husbyn til trav365.no.

De spådommene har han siden gjort til skamme flere ganger.

FX Pips er en hest som betyr svært mye for Husbyn. Foto: Privat

Fri fra skolen
Husbyn kom inn i travet da han søkte en adspredelse til skolearbeid. Så tok det bare over. Nå gleder han seg over egen og sportens utvikling.

- Sportens utviklingen måtte bare komme. Det er ingen grunn til at vi skulle ligge så langt bak andre verdensdeler som vi har gjort. Det er en helt naturlig ting, som har vært undertrykt her hjemme på grunn av kusker og trenere som ikke tenker nytt og fremover, mener han.

Selv innrømmer han å jobbe på grensen.

- Min motivasjon er å jobbe på «THE EDGE», være i fremste rekke der utfordringene ligger, og det kan være på en rekke ulike plan. Man kan finne utallige vinkler å se sporten ifra. Det er det som gjør den spennende og unik. Akkurat nå utvikler jeg mine egne hester, født og oppvokst her hjemme, sier han.

Riktige folk
Travtreneren mener sportens fremtid avhenger fullt og helt av at de riktige menneskene sitter i de riktige posisjonene.

- Fremtiden kan bli enorm, men det forutsetter at de riktige folkene tar de riktige beslutningene. Det har vi ikke vært vant med i norsk travsport. Men la oss håpe folk blir smartere etter hvert. Den største utfordringen ligger i å ha mot til å følge utviklingen , og ikke dvele ved gammel suksess. Tidene endrer seg, og de vil aldri bli som før. Lev i fortiden, og suksessen uteblir. Vær innovativ, tilpass sporten og lev i nåtiden, og vi har en enorm sport med stort potensial, påpeker han og kaster ut en brannfakkel:

- Jeg ville endret på hele toppen. Byttet ut alle reddharer med noen som tør å følge med i tiden. Noen som er litt visjonær, og som tør og kan sende sporten i riktig retning, og som skjønner at det nå er 2018. Gjort det økonomiske aspektet ved å være trener mye mer lukrativt på bekostning av kuskene. Det hadde gjort sporten mer folkelig, spillet mer uforutsigbart og bedre og nye folk i sporten skulle fått adskillig større muligheter til å trives. Idag opplever vi det motsatte. Folk slutter, og de nye uteblir. Og så lurer noen på hvorfor. Det er på tide å våkne opp, og se hvor vi er, hva vi har gort galt, og hva som må gjøres, mener han.

Utrolig sport
At Frode Husbyn lever og ånder for sporten er det liten tvil om. Han aha-opplevele er også hans største opptur innen travet.

- Min største opptur var når jeg forsto hvor mange utrolige gleder denne sporten kan by på, sier han.

Bagbipe og Frode Husbyn Foto: Leangen travbane

Men det er ikke bare trav som opptar ham.

- Utenom trav er jeg helfrelst reiser og opplevelser. Og så elsker jeg valuta og finans verdenen. Jeg liker å oppleve nye, spennende kulturer. Andre måter å se ting på. Andre måter å tenke på. Jeg er veldig åpen for påvirkning, og lærer fort. Har også evnen til å skjønne hva som er bra, og hva som bare er latterlig, mener han.

Leangentreneren er ikke mer beskjeden enn at han mener han kunne blitt en god travsportsleder.

- Jeg hadde vært sportens beste leder. Jeg har evnen og motet til å rydde opp, gjøre de endringene som kreves og kunne endret vilkårene for sportens utøvere, spillere og rekruttering på kort tid. Dessuten hadde jeg likt oppgaven, ler han.

Mindre til kuskene
Selv om Husbyn kjører løp, mener han kuskene har det for godt og vil endre på det.

- Premiefordelingen må være innbydende for alle, og her tror jeg det er mange fornuftige hoder som er på saken. Det ser ikke ut til at noe stort kan endres før nettopp andre store problemstillinger i sporten endres. Steng noen baner, gi trenerne mere, kuskene mindre, gi større plass for rekruttering ved alle sider av sporten. La travkjøring, det vil si løpskjøring bli noe som veldig mange kan gjøre. Gjør det til en folkesport ved å legge ting til rette for at alle nye skal føle seg hjertelig velkommen og verdsatt. Disse tingene må løses før sporten kan få større inntekter, og fram til da tror jeg de som har ansvaret for premiefordelingen gjør så godt man kan forlange, sier han.

Frode Husbyn og Bagpipe tok seg til finalen til Kriteriet. Foto: hesteguiden.com

Engasjementet er det ikke noe å si på. Det er ekte.

- Jeg brenner for at mange, mange flere skal kunne få oppleve hvor vidunderlig sporten vår kan være. Det er den perfekte opplevelsen av dyr, spenning, samarbeid og avkobling, mener han.

Selv gir han seg ikke

- Jeg kommer til å fortsette med trav så lenge jeg lever. Det er en sport som kan tilby så mangt, men som holdes tilbake av feil folk på feil sted. Dete r på tide at alle travinteresserte drar i samme retning, har samme overhengende mål og viser hva som gjorde at hver enkelt fattet interesse for dette. I grunnen er vi enige, men i dagens samfunn er misforståelser en stor del av livet, smiler den engasjerte travtreneren.

- Du har bydd på deg selv i dette intervjuet. Og for dem som kjenner deg er kanskje mye av dette kjent. Men er det noe folk ikke vet om Frode Husbyn?

- At jeg er en djevelsk god kokk, med en riktig feinsmecker-gane, og at jeg har lært meg retter fra mange mange mange land der jeg har bodd. Jeg har nettopp vært på kulinarisk kurs i matlaging i Thailand, ler han.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Okse drepte avlshopper - får fem mill i erstatning

Okse drepte avlshopper - får fem mill i erstatning

En storfebonde er dømt til å betale travlegenden Jean-Étienne Dubois over 500.000 euro i erstatning etter at en okse rømte og drepte to av Dubois sine avlshopper.

Legger om driften etter tung tid

Legger om driften etter tung tid

En åpenhjertlig Sigbjørn Kolnes sier han gikk rett i bakken da han mistet en av sine storhesteiere. Nå legger han om driften og lover å komme fryktelig tilbake.

Åpnet salmonellastengt klinikk

Åpnet salmonellastengt klinikk

Etter å ha vært båndlagt siden 5. juni ble i dag Hesteklinikken ved Veterinærhøyskolen erklært fri for salmonella og åpnet igjen.

Har snudd Forus på hodet

Har snudd Forus på hodet

Bjørn Bagstevold er Forus travbanes nye daglige leder. Han overtok et konkursbo og vepsebol, men er uøm for stikk og har snudd minus til pluss.

Selger

Bildet:

Selger "Onkel-Glenn"

Med dette kosebildet markedsfører Drammen sin nye travskole.

Uregjerlig og krevende seiersmaskin

Uregjerlig og krevende seiersmaskin

Som åring var Katie Mae unormalt krevende, og hadde sterke meninger om det meste. Nå er den en seiersmaskin.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...