- Ingenting kommer av seg selv

Madelen Berås. Foto: hesteguiden.com

Kjærligheten førte Madelen Berås til Sverige i fjor høst. Nå har litt flaks, hardt arbeid og fullt fokus på ridningen også satt fart på montekarrieren igjen.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2018 kl 17:19

Som så mye annet i livet er det tilfeldigheter som avgjør om man er i travsportens hetluft eller ei.

For Madelen Berås snudde karrierens bølgedal etter at hun fant en to måneder gammel melding i sin innboks på Facebook...

- Samuel Rehn, som er en veldig dyktig trener i Sverige, skrev til meg og spurte om jeg ville teste en hest han hadde. Den trodde han kunne bli en skikkelig god montehest. Dette skrev han i slutten av oktober i fjor, men jeg så det ikke før i slutten av desember. Men flaks som jeg hadde, venta han med å starte den til jeg hadde svart. Jeg reiste til han og fikk testet hesten. Etter det har vi nå tre av tre seiere sammen. Så jeg føler litt at det er Samuel og Roadscanner som fikk litt fart på min karriere igjen, forteller en oppriktig Berås.

Jobber hardt
Suksessen fortsatte med den ene rytterbomben etter den andre. Men Berås har gjort det bra før også, hjemme i Norge, og vet at det snur fort.

- Grunnen for at det går så bra for meg nå er jo selvfølgelig på grunn av hestene jeg får ri, men også at jeg kommer i toppform som rytter, og alltid er forberedt på mine oppgaver. Da blir det bra. Ingenting kommer av seg selv, påpeker hun.

En annen grunn til at det går bedre, tror hun er at hun selv trener og at hennes gode form gir uttelling i løpsbanen.

- Jeg trener mye selv for å alltid bli en bedre rytter. Får man litt okei hester å ri, så blir det som regel suksess. Men ingenting kommer gratis. Man må alltid kjempe for det man vil ha eller gjøre. Og det føler jeg virkelig jeg har gjort. Jeg bor på en perfekt plass i her i Eskilstuna. Så det er mye lettere å satse her. Er jo monteløp nesten hver dag, og jeg har 1 til 3 timer til 8, 9 travbaner, så det er luksus, smiler hun.

Godt system
Berås trekker også frem det Svenske innmedlingssystemet når hun betegner hvor greit de aktive har det.

- Sverige har et veldig bra system for oss kusker og ryttere. Det er så at man kan sette seg som tilgjengelig på forskjellige baner, så setter trenere på den rytteren/kusken de vil ha som første, andre eller tredje valg. Så må man selv inn og sette seg som 1, 2, 3 valg på den hesten man vil ri, ellers skriver man nei om man ikke vil ri, forteller hun.

Dette systemet har hun benyttet flittig.

- Jeg begynte fort med det og sidden jeg hadde litt kontakter fra før, så fikk jeg som regel ri hestene ingen andre ville ri. Det er en start. Og når jeg gjorde det greit med dem, fikk hesteeierne se at man var i Sverige og ville ri. Etter det har det liksom bare balla på seg med at trenere setter meg opp på hester som ikke bare er siste valg lenger, jeg kan velge litt mer nå enn før kan man si, ler hun.


Stille i Norge
I Norge virker montesporten til å være nede i en bølgedal. Madelen Berås vil ikke kritisere, men påpeker at lite monteløp, lave premiepenger og ingen som virkelig kjemper for montesporten nok er noe av grunnen.

- Jeg vet heilt ærlig ikke, men det ser hvertfall ikke ut som om noen kjemper for sporten lengre. Det er synd. Her i Sverige har vi mye bra system og organisasjoner og engasjement rundt sporten, og det gjør jo at det bare vokser, forteller hun.

Hun mener kvaliteten på de norske rytterne er god, men at de lider under manglende tilbud.

- Det er ikke noe å si på rytterene i Norge, der er det mange dyktige. Men med lite løp så blir det vanskelig. I Sverige får man jo sjanser veldig ofte om man vil nok, og er man en dyktig rytter er jeg sikker på man kan lykkes lettere i Sverige. Men alle kan jo ikke bare flytte. Jeg håper virkelig montesporten i Norge kan ta litt etter Sverige, og utvikle seg mer, avslutter Madelen Berås.

Siste nytt i Monte Vis flere

Vil vurdere monte-endringer

Vil vurdere monte-endringer

Nesten alle landets montejenter har skrevet under på et brev til travselskapet, der de ber om endringer i kravene for å få ri. Nå kan de bli hørt.

- Kunne ridd 1.10

- Kunne ridd 1.10

Christina A Hande er full av lovord om Flashing Boko som vant på 1.11,2 mandag.

Som et flash fra start og til mål

Åpnet 1.07:

Som et flash fra start og til mål

Flashing Boko og Christina Hande var knusende overlegen på Færjestad mandag kveld.

Straffet montejente hardt

Straffet montejente hardt

Problemer med rett vekt i monteløpet på Bjerke onsdag, koster nå en av de unge rytterne hele 2.000 kroner.

Første seier etter sju tøffe år

Første seier etter sju tøffe år

Sju svært tøffe år forsvant i tårer da Charlotte Svendsen tok sin første seier siden 2011 med Solberg Jela på Forus søndag.

Märtha Louise tyvtrener

Märtha Louise tyvtrener

Det er ingen tvil om at Prinsesse Märtha Louise tar neste helgs travløp alvorlig. Fredag var hun over åtte timer i stallen hos Trond Anderssen. Der prøvde hun også monteridning.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...