Vurderte døl, kjøpte traver og fikk fullklaff

Frida Sveinsdatter Sæbbe med hoppa Søviktindra og lillesøster Ane med nyervervelsen Mellem Faksa. Foto: Privat

Da Frida Sveinsdatter Sæbbe skulle ha seg hest igjen, tenkte hun på en døl eller en Irish cob. Hun endte opp en traver. Som nå står med fire seire.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Takket være vennene Tone Pettersen og Børre Ertzaas endte hun opp med kaldblodsen Søviktindra. Det har vist seg å være et lykkekjøp.

- Etter et opphold som hesteeier fikk jeg lyst til å kjøpe meg hest igjen, og begynte å se etter raser som Dølahest og Irish cob. Når Tone Pettersen fikk nyss i at jeg vurderte å kjøpe meg hest igjen var beskjeden klar, det måtte bli travhest. Jeg har holdt litt på med hest nede hos Tone og Børre, og likte ideen, ler Sæbbe.

Fant annonse

Pettersen begynte straks å se etter hest sammen med henne. Kort tid etter hadde de noe i kikkerten.

- Siden jeg er ny i travet var hun kresen til hvilken hest som ville være rett for meg. Det måtte være en snill og grei hest å holde på med, som samtidig kunne være morsom å starte med. Jeg kom over annonsen til Søviktindra en kort stund senere, og dro til Tone for å vise henne. Tone tilbød seg å ringe og snakke med selgerne, og jeg takket gladelig ja. Hun fikk info om hesten, og avsluttet samtalen med "Frida skal få noen dager på seg til å vurdere". Da ble jeg stressa. Det viste seg at transporten nordover gikk den lørdagen, og transporten fra Sørlandet gikk onsdag. Vi ringte på mandag. Jeg hoppet i det, og halvannen uke senere kom Tindra til Dyrøy, forteller hun.

Venninnen mente det morsomste for henne ville være å kjøpe en hest som var startklar, og det var hoppa.

- To uker etter at hesten ankom var første start i Harstad. Tone hjalp meg med å finne kusken Tina Lagesen som kjørte henne inn til en flott fjerdeplass. To uker senere kjørte Tina henne inn til sin første seier, forteller hun med et smil.

Søviktindra er Frida Sveinsdatter Sæbbe første traver. Foto: Privat

Ubeskrivelig

Hun sier følelsen av å vinne travløp ikke kan beskrives.

- Når det gikk opp for meg at hun faktisk hadde vunnet det første løpet, var det var en ubeskrivelig følelse. Siden dette har hun holdt seg på trippelen og tatt tre seire til. Hvorfor Tindra gjør det så bra kan jeg ikke svare på. Hun overrasker meg hvert løp. Når jeg kjøpte henne var hun i full løpsform og hadde god kondisjon. Vi har trent mest styrke siden da, og koser oss mens vi gjør det. Et stort pluss med hesten er at hun er veldig travsikker. Vi var litt uheldige med at hun dro av seg sko på begge framføttene flere ganger i sommer. På grunn av dette har hun måttet gått med flappsåler de siste fem løpene, og det er ikke er rett balanse for henne. Til tross for dette, går hun som det , ler hun.

Den nytente hesteeieren sier ferden med hoppa er fantastisk.

- Siden første start har jeg hatt en fantastisk opplevelse med hesten. Hun er snill tvers i gjennom, grei å holde på med, kosen så det holder. Vi kommer til å fortsette å starte, så får vi se hvordan hun utvikler seg. Uansett så synes jeg dette har vært, og er, utrolig morsomt. Å komme inn i sporten med en slik hest har vært en fantastisk opplevelse. Mine erfaringer med travet i nord er bare positive. Jeg opplever alle som hyggelige, imøtekommende og hjelpsomme. Jeg kjenner ikke så mange av dem, men flere snakker til meg på banen. De hilser, spør hvordan Tindra gjorde det i sitt løp, og gjør at jeg føler meg velkommen inn i sporten og miljøet rundt den, roser hun.

Takker hjelperne

Sæbbe trekker spesielt frem Tone Pettersen og Børre Ertzaas, som har vært ekstremt hjelpsomme, og tatt henne imot med åpne armer.

- Uten dem hadde jeg ikke kommet like enkelt inn i sporten. De har lånt meg utstyr, og gitt meg mange gode tips og råd. Uten deres hjelp hadde jeg sikkert ikke klart å melde hesten til løp engang. Jeg er utrolig takknemlig for alt arbeidet de har lagt ned for meg, sier hun.

Søviktindra klar til dyst. Etter at den ble solgt nordover har den vunnet fire løp.

For at det ikke bare er å hoppe inn i travsporten, er det ingen tvil om.

- Før jeg kjøpte Tindra hadde jeg vært en gang på travbanen, og aldri hørt om et sjekkbitt eller ei gapegrime. Utgangspunktet mitt var heller relativt dårlig. Da er det godt å ha så gode hjelpere rundt seg. Jeg spør mange dumme spørsmål, de fleste går utover Tone, Børre og Tina. Heldigvis for meg har de tid og tålmodighet nok til å svare. Familien min har også vært helt eksepsjonell. Jeg turte ikke å fortelle dem at jeg hadde brukt feriepengene mine på å kjøpe meg travhest før hun var på vei nordover, og det var for sent å gjøre noe med det, ler hun.

Det resulterte i litt surmuling i starten, men det tok ikke lang tid før de var bortimot like engasjert som henne selv.

- Alle hjelper til, de drar å ser på løp og besøker Tindra selv om jeg er på jobb. Pappa er med på stort sett alle løp. Han starter en uke i forveien hvor han ringer meg å spør om jeg har m
eldt hesten til løp, og om jeg har snakket med Tina om å kuske. Bestemoren min og stebestefaren min kjørte med bobil til Bodø slik at jeg skulle ha en plass å overnatte når vi startet der. De er helt fantastiske, takker hun.

Bygda er med

Men det er ikke bare nære venner og familie som har fått med seg seirene og suksessen.

- Hesten har skapt litt interesse i bygda. Mange her vet om travsporten fra før av på grunn av Tone og Børre på Mellem Gård. Etter at jeg kjøpte meg hest var det flere som ringte å spurte hvordan det hadde gått med hesten i løp. Dette resulterte i at pappa laget ei Facebook-side for Søviktindra slik at de som ville kunne følge henne der. Den lokale "stasjonskroa" i Brøstadbotn har vist løpene hennes på TV når hun har gått. En gang åpnet de tidligere enn normalt for at folk skulle få komme å se løpet hun skulle ut i, forteller hun.

Kjøpte en til

En hest blir som oftest til to. Det vet de fleste som driver med hest. Denne historien er intet unntak.

- Jeg har hesten hjemme hos meg selv. Tindra skulle egentlig stå sammen med en annen hest, men det gikk ikke. Jeg var ganske fortvilet når jeg fikk denne beskjeden. Hun kunne jo ikke stå alene, og ikke visste jeg av noen som trengte stallplass. Når jeg fortalte faren min om dette var responsen hans "da er det bare å kjøpe en til hest!", forteller hun.

Og slik gikk det.

- Pappa Svein, mamma Ellen, lillesøster Ane, stefar Tor Inge, og jeg kjøpte kort tid senere ei åringshoppe etter Myrfaksen som heter Mellem Faksa. Tindra har virkelig skapt engasjement hjemme hos oss. Jeg er overlykkelig over å ha en slik støtte fra familie og venner, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Knut (87) feiret 75-års jubileum på Bjerke

Knut (87) feiret 75-års jubileum på Bjerke

Helt siden han var 12 år har Knut Christoffersen (87) vanket på Bjerke, der han så Big Noon som 12-åring.

Vi går et stort steg videre

trav365.no:

Vi går et stort steg videre

Fra søndag 18. november vil trav365.no innføre plussartikler og abonnement. Det skal gi deg et bedre produkt.

Endelig satt storløpstriumfen

Endelig satt storløpstriumfen

Vainqueur R.P. har tilhørt årgangstoppen, men manglet prikken over i'en. Den kom da han vant Axel Jensens Minneløp og 300.000 lørdag.

- En kommende elitehest

- En kommende elitehest

Goldstile så ut som en kommende elitehest der han dundret forbi konkurrentene og deretter knuste dem fra dødens.

50 meter for kort for Lionel

50 meter for kort for Lionel

Lionel ble som ventet sittende sist fra sitt vriene spor i Big Noon-pokalen. Da ble det for langt frem.

- Denne skal ikke til Frankrike

- Denne skal ikke til Frankrike

En svært skuffet Per Oleg Midtfjeld sier Ferrari B.R. ikke har noe å gjøre i Frankrike. Etter løpet viste en sjekk på Bjerke Dyrehospital slim i halsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...