Trude er 53 år og monterytter

Trude Kleveland etter at hun vant med Fux Pride forleden. Foto: Privat

Trude Kleveland er en av landets eldste monteryttere. Men knallhard trening og kjærligheten til hesten driver henne.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 28.07.2018 kl 11:15

53 år er ingen alder, men for dem som vet hva som kreves for å holde ut i et monteløp, er det en aldri så liten bragd.

- Min motivasjon for å drive med trav er å lykkes med det jeg gjør etter så mye arbeid jeg legger ned. Men også det å kunne ri monteløp. Jeg er en voksen dame, men trener mye. Jeg er sterk, med god kondisjon. Travet driver meg til å trene på, for å få sitte opp og dermed kunne vinne monteløp. Jeg er ikke redd for knallhard trening og blodsmak i munnen. Jeg vil vinne løp under sal, sier 53-åringen til trav365.no.

Men det er nå ikke først og fremst ridningen som gjør at vi tar en prat med den dyrekjære trønderen. Hennes vakre Fux Pride nærmer seg millionen og det er en milepæl få opplever.

Knallhard trening må til for å kunne ri monteløp. Men det er ikke 53-åringen redd for. Foto: Privat

Fikk ham
- Fux Pride kom til meg da forrige eier Stig Lea plutselig ringte og spurte om jeg kunne ta hesten til Trøndelag. Jeg sa ja og fikk en del av hesten i mitt eie. Siden har jeg overtatt hesten som min, forteller hun.

Hun forteller at den vakre røde vallaken er snill som et lam.

- Fux et tvers gjennom en ærlig, snill og ikke minst solid hest. Han er vakker og vi har aldri sett han lagt på et øre for noen. Han er matglad og snill med alle. Lav i rang i flokk og bestekompisen med Crimson Pirate. Den eneste unoten han har er at han stanger oss i senk når han kommer inn fra løp. Ikke en gang 3-4 personer greier holde seg på bena når han stanget hodet mot oss og klør seg når vi prøver få av hodelaget. Seriøst har vi havnet i bakken med blåflekker, ler hun.

Nå kan hesten med 924.000 i grunnlag oppfylle en av hennes drømmer.

- Jeg drømmer om en millionær i mitt eie og jeg tror det blir min vakre rødtopp som blir den første. Jeg tror han kan holde koken til han går av med pensjon. Etter det fortjener han et langt liv som pensjonist, lover hun.

I praktfulle omgivelser legges grunnlaget for seierne på travbanen. Foto: Privat

I hjertet
Kleveland elsker sine hester og de er alt for henne. Derfor tillater hun seg ikke å bli skuffet over en hest prestasjon.

- Nei, nedturer tillater jeg meg ikke å legge på hestenes prestasjoner. De gjør alltid så godt de kan ut ifra hvordan de er forberedt og den jobben jeg har gjort. Går det ikke veien så har de ikke dagen, eller så har ikke jeg gjort jobben min. De er levende vesener, med hjerte, tanker og følelser akkurat som deg og meg, sier hun.

Men hun medgir at hun også har nedturer.

- Nedtur for meg er når jeg må gi opp en hest og gi slipp. Det knuser meg. De finnes der i hjertet alle som vandret. Jeg har hjertet mitt forankret i hesten. Den blir aldri bare en traver. De tankene i travsporten blir for tøffe for meg, sier hun.

Fikk hest
Klevelands hesteliv startet da hun fikk sin første hest av sin far som liten. Også da satte hun seg et mål. Og nådde det.

- Pappa kjøpte en pensjonert travhest, Fjoe Pride da jeg var lita jente. Jeg lærte meg å ri på han. Så kom Aunvar. Han var en kaldblodstraver og interessen meldte seg. Deretter Chaplin, som vant løp på Vikodden for pappa og meg. Bobby Coaltown var en gave fra mine foreldre til meg. Min første egne traver. Jeg bestemte meg gir at vi skulle komme med i derby. Jeg lykkes med det. 4 plass i Derby ble det på Bobby Coaltown, smiler hun.

Etter det er det blitt mange hester på 53-åringen. Alle har betydd noe spesielt, så hun har vanskelig for å rangere dem.

- Det er vanskelig for meg å si hvem som er den beste hesten jeg har hatt i mitt eie. Det har blitt min greie å ta inn vrakhester, hester som er ferdig i sporten, hester som ikke har greid å komme inn i sporten. Så når jeg lykkes med disse blir det vanskelig å ta fram en av dem nå de blir enormt gode og presterer gang etter gang over tid. Må jeg velge noen må jeg si Crimson Pirate, Hæve Alma og Fux Pride, sier hun.

Ingrid Sellie (t.h.) hjelper Trude i stallen og er blitt en viktig brikke i suksessen. - Jeg husker ikke lengre hvordan tilværelsen var før hun kom, ler Trude Kleveland. Foto: Privat

Og resultater har det blitt.

- Den største seieren er også vanskelig å plukke ut for jeg hyler av glede for seier i et lunchtrav og seier på lørdagstrav. Men V75 seieren med Crimson Pirate på hjemmebane i januar 2018 tror jeg overgår alt. Og også min første monteseier på ryggen til Pilgrim Fabienne var utrolig stort, erindrer hun.

Ridning er en viktig del av treningsopplegget til Trude Kleveland. Foto: Privat

Stil
En annen ting som kjennetegner 53-åringen er at det skal se bra ut når hestene starter. Utstyret skal være rent og pent og hestene glinse.

- Jeg er ekstremt nøye på at utstyr og hest skal være se bra ut når de kommer til start. Alt er rent og nyvasket, uansett vær og baneforhold. Det ligger langt under min verdighet at ikke alt er helt perfekt, sier hun.

Selve løpene ser hun sjeldent. Da slår nervene inn.

- Starten ser jeg aldri. Da sitter jeg i hestebilen min, kjent som «Barbieekspressen» og spiller høy musikk. Nervene er på høykant, ler hun.

Det blir mye hest, men det er tid til annet også for 53-åringen. Det har selvsagt med dyr å gjøre.

- Når jeg ikke driver med trav og hest er det hund som gjelder. Vi driver med oppdrett på Cairnterrier også driver jeg et lite hundehotell. Det heter der lille Hundehotell i Buvika og har vært fullbooket i hele sommer med lange ventelister. Et lite og eksklusivt med plass til bare 10 hunder. Også her dyret i fokus ned full oppmerksomhet, kjærlighet og lange turer i skog og mark, sier hun på en måte som gjør at vi aldri tviler et sekund.

For dette er en dyrevenn.

- Jeg ønsker å fortsette i samme spor i min framtid i travet. Aldri la meg friste til å tjene penger som går på bekostning av dyrevelferd. Jobbe hardt og ta vare på individet. Så kommer resultater. Det vet jeg. Hjertet mitt ligger hos dyrene, avslutter hun.

Vakre Fux Pride, med 924.000 kroner på kontoen. Foto: Privat

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Okse drepte avlshopper - får fem mill i erstatning

Okse drepte avlshopper - får fem mill i erstatning

En storfebonde er dømt til å betale travlegenden Jean-Étienne Dubois over 500.000 euro i erstatning etter at en okse rømte og drepte to av Dubois sine avlshopper.

Legger om driften etter tung tid

Legger om driften etter tung tid

En åpenhjertlig Sigbjørn Kolnes sier han gikk rett i bakken da han mistet en av sine storhesteiere. Nå legger han om driften og lover å komme fryktelig tilbake.

Åpnet salmonellastengt klinikk

Åpnet salmonellastengt klinikk

Etter å ha vært båndlagt siden 5. juni ble i dag Hesteklinikken ved Veterinærhøyskolen erklært fri for salmonella og åpnet igjen.

Har snudd Forus på hodet

Har snudd Forus på hodet

Bjørn Bagstevold er Forus travbanes nye daglige leder. Han overtok et konkursbo og vepsebol, men er uøm for stikk og har snudd minus til pluss.

Selger

Bildet:

Selger "Onkel-Glenn"

Med dette kosebildet markedsfører Drammen sin nye travskole.

Uregjerlig og krevende seiersmaskin

Uregjerlig og krevende seiersmaskin

Som åring var Katie Mae unormalt krevende, og hadde sterke meninger om det meste. Nå er den en seiersmaskin.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...