- Travet har ufattelige muligheter

Knut Weum under auksjonen på Bjerke lørdag kveld.

45 år etter at han selv hadde hest i Derby, gleder Knut Weum seg til en storslått Derbydag på Bjerke. Men først svarte han på spørmål fra trav365.no sine lesere.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2018 kl 09:39

Han kom inn i sporten via besøk på gården til Erik Torgrim Saastad i tidlig alder. Hans første hest het Guld Pilen og ble innkjøpt i 1965 av hans far, drektig med Kilkenny, hvorpå den førstefødte ble hetende Gullkenny.

Siden har det gått slag i slag for Knut Weum, før hans jobbsituasjon tvang ham til et opphold på 80-tallet. Men i 2009 var han tilbake i sporten og siden i organisasjoen. Der klatret han i gradene frem til han overtok formannsklubba.

- I 1973 var jeg så heldig at jeg fikk delta i Norsk Travderby med Gjønni Jenta, som jeg eide sammen med Aslaug Åmot. Jeg drev med travsport til tidlig i 80-tallet, men fikk da så tunge oppgaver i arbeidsforhold at jeg ikke kunne være aktiv. Så kom jeg aktivt tilbake i travet 2009 og gikk inn i organisasjonsarbeidet i 2010. Ny hest kjøpte jeg i 2010, Vår Vinni av Bent Olav Wigdal. Aktivt organisasjonsarbeid er bakgrunn for at jeg ble valgt til forskjellige verv som endte med at jeg ble valgt som styreleder i DNT, forteller han.

Ufattelige muligheter
Det har tidvis stormet, på grunn av avgjørelser, vedtak og enkeltepisoder, men Weum har podus for en figth og står på sitt. Og han har klokketro på organisasjonen sin.

- Hvordan vil du beskrive Det Norske Travselskap?

- Det Norske Travselskap er en organisasjon med ufattelige muligheter. Likevel så er det to forhold som hemmer oss. Det er omkamper og lav respekt for organisasjonens lovlige fattede vedtak. For mange saker har blitt utsatt for lenge gjennom liten endringsvilje i organisasjonen. Dette er bakgrunnen for at vi nå er inne i en endringsprosess som kommer til å smerte mer enn nødvendig fordi sakene ikke ble tatt når de oppsto. Dagens styre har brukt mye tid på å rydde opp men nå er tiden for å stake ut fremtiden, slår han fast.

- Hvordan ser du på utfordringen for sporten fremover?

- Utfordringene står i kø. Styret satser nå på noen hovedpunkter, forteller han og rampser opp:
o Modernisering av organisasjonen.
o Staten må gi oss hjelp (statsavgiften) for å komme videre.
o Fokus på rekruttering av ungdom, hesteeiere og spillere.
o Ny driftsformer som gir mer til hesteeierne og mindre til drift.
o Samle hele hestesporten for å oppnå sterkere politisk innflytelse.

Må lese utviklingen
- Hvor står norsk travsport om ti år?

- Det bestemmer vi som medlemmer av DNT selv. Er vi i stand til å lese samfunnsutviklingen rundt oss riktig og med det som bakgrunn velge riktige veivalg vil sporten blomstre opp mot 2030. Det vil ikke komme av seg selv, det vil kreve hardt arbeid og sterk tro på felleskapets løfteevne. Dette svaret bygger på følgende påstand: Travsporten og DNT sammen med NR har gode forutsetninger for å skape en solid plattform for fremtiden. Få organisasjoner kan trekke på en så høy grad av entusiasme og engasjement for kjernevirksomheten. Det er innsatsvilje og interesse for sporten i store mengder. En ny organisering av DNT og en ny strategi for travbanedrift skal kanalisere disse positive strømningene i en felles retning. Travbanedriften må bli bærekraftig og tilpasset etterspørselen, hestepopulasjonen må vokse og vilkårene for både amatører og profesjonelle utøvere må legge til rette for økt aktivitet. Mulighetene for å finne gode løsninger øker betraktelig med en felles plan og kollektiv innsats. Lojalitet til fellesskapets beslutninger og en konstruktiv dialog på alle nivåer bidrar til å holde momentum oppe på prosessene, svarer Weum

Så til de innsendte spørsmålene fra trav365.no sine lesere:

Ole Johan Ingebrigtsen spør:

- Når jeg leser sportsplanen så skal det satses på rekruttering både av hesteeiere og publikum. På Bergen travpark kuttes det nå i vaktmesterstillinger og dette må nødvendigvis gå utover vedlikeholdet av bane, og resten av treningsanlegget. Dersom vedlikeholdet blir dårligere så er det demotiverende både for nye og gamle hesteeiere/ trenere og drive på. Er en sånn beslutning som jeg har vist til her forenelig med sportsplanen 2017-2022?

- Når det gjelder Bergen er tiltakene satt i verk for å ta konsekvensen av den økonomiske situasjonen driftsselskapet er i. Det har gjennom første del av 2018 vært forsøkt å kutte på områder som skulle gi minst konsekvenser. Nå er imidlertid situasjonen slik at det må iverksettes ytterligere tiltak som vil ha effekt de siste månedene av året. Det har det siste året vært gjort mye vedlikehold, spesielt på stallene, og det legges opp til at vi skal klare å opprettholde det daglige vedlikeholdet uten for store forsinkelser.
Konsekvensene har blitt langt alvorligere om det nå ikke har blitt satt i verk tiltak som vil bedre den økonomiske situasjonen på Bergen.

Kjetil Madsen spør:
- Hva gjør DNT for å sikre at dømmingen på banene blir så lik som mulig? Har det vært vurdert en stilling som overdommer, som overvåker de ulike stevnene og dermed sørger for lik dømming? Vil det være en løsning at selve dømmingen skjer på banene, mens størrelsen på bøter/utestengelse vurderes i ettertid av en dommerkomite? På samme måte som Norges Fotballforbund.

- Det gjennomføres jevnlige dommersamlinger, der dommerteamene fra de ulike banene kommer sammen og gjennomgår ulike hendelser fra løp. Her diskuteres ulike dommeravgjørelser, og DNT gir retningslinjer for videre praksis. Dette gjøres nettopp for å påvirke så lik dømming som mulig på de ulike banene. Utelukkelser og bøtesatser følger en fastsatt norm og her ser vi heller ikke de store forskjellene fra bane til bane. Forskjellene mellom bane ligger oftere i hva som tillates eller ikke i løpsbanen.
DNT har bevilget midler til et spesialtilpasset videoovervåkningssystem for Bjerke Travbane, der også driftsselskapet på Bjerke må bidra med sin del av investeringen. Overvåkningssystemet skal utredes for om det kan fungere som et sentralt "war-room" for alle banene. I så tilfelle vil det kunne bli mulighet for en sentral gjennomgående videodommer i framtiden.

Lene Søyseth spør:
- B-trenerlisensen er for liten til at det går å få noe form for fortjeneste av den, men likevel så er kravet for å ta den ut at stallen må godkjennes av mattilsynet som næringsbygg. Hva tjener dere på å gjøre ting så vanskelige? Og hvorfor viser dere ingen vilje til å prøve å hjelpe til når man kommer fra et fylke i landet hvor det ikke finnes en eneste registrert trener? Dagens regelverk oppfordrer jo til fjusk med omregistrering av eier i stedet for, noe som for meg er uaktuelt da jeg vil ha ting i orden.

- Akkurat dette kraves styres ikke av DNT selv. Det nevnte kravet til B-trenerlisens er direkte knyttet til "Forskrift om velferd for hest". Der finner vi innledningsvis følgende definisjon av begrepet treningsstall; "Treningsstall: Virksomhet som tar imot hest til oppstalling og trening."
En B-trener som i henhold til vårt regelverk kan ta imot inntil to hester i trening for andre er da således å definere som en treningsstall. I forskriftens kapittel VI finner vi "Spesielle bestemmelser om hestesenter, registreringspliktig omsetning av hest, treningsstall og hestepensjonat". Her står det følgende tekst; § 28.Tillatelse Den som skal drive hestesenter, omsetning av flere enn 6 hester i året, treningsstall eller hestepensjonat, skal søke Mattilsynet om tillatelse. Søknaden skal ha en form og et innhold som oppfyller kravene til melding etter § 26. Plikten til å melde fra om endringer etter § 26 gjelder tilsvarende. Tillatelsen skal henges opp på et lett synlig sted i stallen.

Gry Heien spør:
- Hvorfor har Weum så stor motstand mot Klæbu som lokasjon for ny travbane i Midt-Norge? Og da vil jeg ikke ha et svar om avstand, for Orkdal er mye lenger unna. Jeg vil ha en saklig begrunnelse.

- Mitt svar her er ganske enket. Som overordnet organisasjonsledd har DNT fulgt saken om «Nye Leangen» nøye. Vi har hele tiden forholdt oss til Midt Norsk Travforbund sine vedtak. Gjeldene generalforsamlingsvedtak er å utvikle Malvik som arrondering av ny bane med Orkdal som reserve. Disse vedtakene gjelder for alle. Det eneste DNT har vært klare på ut over dette er at alle investeringer ut over en moderne racing bane må behovsprøves. Dette er i henhold til statens nåværende konsesjon.

Ole Fosshaug spør:
- Hva er DNT sin strategi for å ivareta kaldblodstraveren? Og mener DNT at dagens fordeling av oppdretterpremiene er optimalt?

- Avlsplanen for kaldblodshester skal igjennom en hovedrevisjon som skal vedtas i løpet av 2019. Dette er et viktig arbeide. Vi er nødt til å ta innavlsutviklingen på alvor, og jeg mener at den reviderte avlsplanen klart må bære preg av det. DNT har et spesielt ansvar i forhold til kaldblodsrasen, og det tar vi på alvor. Fordelingspolitikken mellom rasene må vi følge nøye. Når det gjelder oppdretterpremier tvinger det seg frem en revidering av regelverket. De norskfødte hester av begge raser henter stadig en større andel av premiene her i Norge. Dette er en utfordring for å finne løsning på oppdrettspremier når norske hester vinner i utlandet. Hva resultatet blir av det blir tør jeg ikke spå, men også her vil fordeling mellom rasene være et av temaene. Det er vår avels komite som skal levere innspill til styret for behandling av disse temaene.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Publiserte dop-video

Publiserte dop-video

I en egen video viser den italienske dyrlegen hvordan man kan dope sin hest ved bruk av gassen ozon.

14-åringen la på til to strake

14-åringen la på til to strake

I karrierens høst står Kjekk Pila i full blomst. Nå la 14-åringen på til sin andre strake.

Snuser på Frankrike

Snuser på Frankrike

Landets for dagen beste monterytter, Christina A. Hande, snuser på mulighetene i Frankrike.

- Jeg tror den vinner

- Jeg tror den vinner

I Will Power har Ove Wassberg en spennende treåring. Han tror den vinner på Forus i kveld.

Rikstoto anker momsdommen

Rikstoto anker momsdommen

Styret i Norsk Rikstoto har vedtatt å anke dommen i momssaken rundt Rikstoto direkte.

Spennende hester igang etter skade

Spennende hester igang etter skade

To spennende hester gikk mandag sitt første hurtigjobb etter skadepause.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...