Kutter i karenstidene

Karenstiden for dette kortisonpreparatet kuttes ned til 14 dager i de nye reglene som trer i kraft 3. september i år.

Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee (NEMAC) har arbeidet frem viktige endringer i karenstidslisten som vil være gjeldende fra og med mandag 3.september 2018.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Dette melder Det Norske travselskap i en pressemelding på sine hjemmesider.

Basert på nyere vitenskapelige studier har NEMAC besluttet at det er forsvarlig å redusere karenstiden for injeksjon i ledd/seneskjede/bursa med dexametason-natriumfosfat til 14 døgn.

Dexametason-natriumfosfat er et legemiddel med kortvarig effekt og rask utskillelse og finnes markedsført i Norge som Dexadreson vet. Dette er imidlertid ikke godkjent for lokal bruk, mens i Sverige og Danmark finnes et tilsvarende preparat registrert, Dexaject, som har indikasjon for bruk i ledd på hest.

- Vi vil likevel presisere viktigheten av tilstrekkelig restitusjonstid etter all intraartikulær behandling av leddinflammasjoner, sier DNTs sjefsveterinær Anne Wangen i pressemeldingen.

Redusert karenstid
Men det er ikke eneste endingen. For for enkelte behandlingsmetoder blir det redusert karenstid.

- Diverse fysikalske behandlingsformer som kiropraktikk, softlaser, lysbehandling (inkl. LED-lys), naprapati, osteopati og ultralyd endres fra 96 timer til å være forbudt på løpsdagen. Løpsdagen regnes fra klokken 00:00 og til hesten har avviklet sitt/sine løp, forteller hun.

For apparatur eller behandlingsmetoder som markedsføres med smertestillende effekt gjelder fortsatt 96 timers karenstid. Karenstidene for akupunktur, TNS, IRAP og sjokkbølge-/pulsbølgeterapi forblir uendret.

Økt karenstid
Karenstiden for mepivacain, som finnes i det lokalbedøvende legemiddel Mepidor, som er markedsført til hest i Norge, økes fra 4 (96 timer) til 6 døgn (144 timer).

- Vi minner om at injeksjon i ledd, seneskjede eller bursa fremdeles har en generell karenstid på minimum 14 dager. Teofyllin er et stoff som finnes i te, men er også et legemiddel som hovedsakelig brukes mot astma og virker luftveisutvidende (bronkodilaterende). Teofyllin vil derfor, som andre bronkodilaterende legemidler, få 14 dagers karenstid. Vær oppmerksom på at teofyllin kan finnes i en del fôr/kosttilskudd. Vi minner derfor om viktigheten av å utvise forsiktighet ved bruk av ulike fôr/kosttilskudd/urtepreparater til konkurransehester, forklarer hun.

Wanger gir dessuten en del generelle råd om forsiktighet ved bruk av visse legemidler og fortilskudd

- For å unngå positive prøver etter løp anbefaler vi at det ikke gis annet enn vanlig fôr og vann på løpsdagen. Samlet informasjon om forsiktighet ved bruk av langtidsvirkende glukokortikoider finnes på DNTs nettside, under fanen «Hestevelferd» og i karenstidslisten, ser hun.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Publiserte dop-video

Publiserte dop-video

I en egen video viser den italienske dyrlegen hvordan man kan dope sin hest ved bruk av gassen ozon.

14-åringen la på til to strake

14-åringen la på til to strake

I karrierens høst står Kjekk Pila i full blomst. Nå la 14-åringen på til sin andre strake.

Snuser på Frankrike

Snuser på Frankrike

Landets for dagen beste monterytter, Christina A. Hande, snuser på mulighetene i Frankrike.

- Jeg tror den vinner

- Jeg tror den vinner

I Will Power har Ove Wassberg en spennende treåring. Han tror den vinner på Forus i kveld.

Rikstoto anker momsdommen

Rikstoto anker momsdommen

Styret i Norsk Rikstoto har vedtatt å anke dommen i momssaken rundt Rikstoto direkte.

Spennende hester igang etter skade

Spennende hester igang etter skade

To spennende hester gikk mandag sitt første hurtigjobb etter skadepause.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...