Høyimport:

Du kan ta en stor risiko

Tørken gjør at mange forsøker seg på forimport.

Importerer du høy til Norge som inneholder sykdom eller smitte, kan du sitte igjen med ansvaret.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 14.07.2018 kl 08:30

Tørke-krisen gjør at nær sagt alle forsøker seg som hobby-importører av høy. Men det er ikke bare å dra hjem et lass fra utlandet.

LES OGSÅ: - Vi skor oss ikke på høykrisen

På sine sider gir Mattilsynet råd og veiledning til dem som ønsker og forsøke seg, samtidig som de gjør det klart at det er forbundet med en risiko å importere høy. Importerer du høy med smitte vil de holde deg ansvarlig.

- For å handle fôr fra utlandet må du oppfylle noen krav. Det er ulike krav om du handler fra EU/EØS-land eller fra 3. land. Ved innførsel av fôr fra EU/EØS-området må du; registrere deg i skjematjenesten som importør av fôrvare, opplyser Mattilsynet på sine sider.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Skjematjenesten deres finner du her.

Bekymret
Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at de er bekymret for at alvorlige smittsomme sykdommer kan følge med handel eller innførsel av grovfôr fra utlandet.

- Vi har svært god plante- og dyrehelse i Norge. Enkelte land i Europa og land utenfor Europa har alvorlige smittsomme plante- og dyresykdommer som kan følge med på lasset når du innfører/importerer grovfôr. Mattilsynet og næringen er derfor bekymret for eventuell smitte som kan følge med innførsel av grovfôr. Vi har for eksempel en uoversiktlig situasjon med stadig nye påvisninger av den alvorlige dyresykdommen Afrikansk svinepest i de baltiske landene. Vi frykter at denne smitten kan komme til Norge med innført fôr. Videre kan det også følge plantehelsesykdommer med fôret eller i jord på emballasjen. Sørg derfor spesielt at emballasjen er fri for jord, oppfordrer de.

De gjør det videre klart hvor ansvaret plasseres om noe går galt.

- Det er den som innfører fôret, selger det videre eller mater dyrene med det som har ansvaret for at det er trygt.

Riskoene
Veterinærinstituttet (VI) har utført en foreløpig vurdering datert 11. juli av risikoen for å få med smitte av dyresykdommer i innført fôr fra utlandet.

- Det er liten risiko for smitte av dyresykdommer ved innførsel av grovfôr fra Sverige og Finland. Risikoen for Q-feber er vurdert som høy, paratuberkulose som moderat og Salmonella Dublin som moderat ved innførsel av grovfôr fra de øvrige EU-landene og import fra aktuelle tredjeland som Canada. Mattilsynet fraråder å innføre eller importere grovfôr fra områder med afrikansk svinepest. Det gjelder blant annet de baltiske landene, Polen, Tsjekkia, Romania og Ungarn, heter det videre.

Det er kun tillatt å importere høy og halm fra følgende land utenom EU (3.land): Australia, Canada, Sveits, Chile, Grønland, New Zealand, Island, Serbia, USA og deler av Sør-Afrika .

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Serverte bombe - favoritten reddet spillerne

Serverte bombe - favoritten reddet spillerne

Med 111-oddseren June Touch tok Asbjørn Wright sin første seier siden vinteren 2014 på Klosterskogen mandag. Seieren måtte han dele med favoritten Orlando G.M.

Imponerte med den sjette strake

Imponerte med den sjette strake

Katie Mae måtte innom galoppen i første sving, men var likevel sikker vinner i første løp på Klosterskogen mandag. Det var hoppas sjette strake.

Fant avvik ved 353 hestehold

Fant avvik ved 353 hestehold

Flere hester er avlivet, som følge av at Mattilsynet avdekket 353 hestehold, som brøt dyrevelferdsloven frem til 31. august i år. To av sakene har endt med politianmeldelse.

Teten er gull verdt

Teten er gull verdt

Lørdagens lunch viste nok en gang hvor viktig teten er i Drammen.

Hamre satser i Sverige

Hamre satser i Sverige

Frode Hamre sender Tina Storetvedt til Sverige og åpner filial hos Lutfi Kolgjini.

Sportslige perler på Leangen

Sportslige perler på Leangen

Flere av årgangstoppene tar turen til Leangen for å kjempe om lauvbær og heder i to av banens flotteste unghestløp til helgen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...