DNTs tidligere sportssjef Jan Hedrén var arkitekten bak Premiesjansen. Foto: Det Norske Travselskap

Premiesjansen:

- Det er ingen regnefeil

Tidligere sportssjef Jan Hedrén har fått mye av skylden for millionsmellen på Premiesjansen. Her gir han sin versjon.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2018 kl 06:56

Hedrén nekter for å ha regnet feil. Han sier administrasjonen i DNT benyttet seg av de samme modellene som svensk travsport, da de innførte ordningen med dobbelt premie i klasseløpene sine.

LES OGSÅ: Har gitt oss kjempeløft

Isteden mener Jan Hedrén de hadde voldsomt uflaks ved at så mange av Premiesjansens hester kom til finaler i de klassiske løpene, og dermed stakk av med mer av potten enn de hadde regnet med. Regnestykket lå ifølge ham i dagen hele veien, men forutsatte 50 prosent premiesjanse-hester i finalene. De endte på nesten 100 prosent, som stakk av med så og si alle pengene.

- Her er det ingen som har regnet feil. Det er det viktig å få med seg. Her er det nemlig så godt som umulig å regne feil. Men vi valgte å bruke STCs kalkyle på 50 prosent av finalen skulle få doble premier. Hadde det skjedd, hadde kalkylene holdt. For kullet født i 2014 var det ca 5,1 millioner til å bruke. Etter årets Derby hadde de tatt ut to millioner for mye. Hadde vi regnet på at 100 prosent av finalefeltene var Premiesjansen-hester, ville det aldri blitt noe av dette, forklarer han.

Ikke skjult

Han bedyrer at det ikke er foregått noe skjult spill i kulissene og at administrasjonen i DNT oppfylte kravene til det sittende styret før ordningen ble innført.

- Når Premiesjansen ble lansert i Norge var det en kopi av STCs vellykkede og hyllede modell. Vi brukte deres beregninger og kalkyler. Det var jo logisk, de virket jo. Men man skal ha klart for seg at det ikke er mulig å spå hvor stor andel av hestene som vil ha krav på dobbel premie i finaler flere år frem i tid. Det er her problemet har oppstått, gjentar han.

Selv om bommerten vil koste travet anslagsvis fire millioner, mener han dette er penger som kommer sporten tilgode.

- Pengene har havnet hos hesteeierne og i sporten. Ikke til momskrav og advokater. Jeg synes man skal tenke på det, sier han syrlig.

Her er vedtaket DNT-styret fattet rundt Premiesjansen i 2015.

Løftet avlen

Hedrén mener videre at satsningen på Premiesjansen var nødvendig og at den kom som en vitamininnsprøytning.

- Da vi begynte å diskutere Premiesjansen i 2015 pekte alle piler nedover. Antallet norskfødte hester var rekordlavt for begge raser. Vi så på dette som en mulighet til å skape entusiasme i sporten. Målet var å få fart i avlen igjen, øke auksjonsprisene og stimulere til satsning på norskfødte, sier han.

Selv om ikke norsk avl har tatt av siden 2015, har i hvert fall tallene stabilisert seg.

- Jeg mener vi langt på vei lykkes. Jeg tror at Premiesjansen vil bety mer og mer. Klasseløpsauksjonen er blitt en kjempesuksess og sprenger grenser hvert år. Norske ungehster er til og med blitt atraktive utenfor landet, påpeker han.

- Men det har kostet?

- Ja, men alt kan vel ikke måles i penger. Jeg mener dette har hatt en positiv effekt, og som sagt, pengene som er brukt er blitt igjen i sporten. Det har kostet, ja, men nå har jeg forklart grunnen. Jeg tror vi kan leve med dette, sier han.

Garanti fra Rikstoto

Da DNTs styre høsten 2015 ga administrasjonen grønt lys for å satse på Premiesjansen, var det med krav om at Norsk Rikstoto skulle stille med penger om det hele gikk galt. Det gjør de.

- Som ATG garanterte for Svensk Travsport, har Norsk Rikstoto garantert for DNT, sier han.
Rikstotos direktør Harald Dørum bekrefter dette overfor trav365.no.

- Vi har sagt at vi skal finaisiere et lån om DNT trenger det, slik de gjør nå. Det er ikke snakk om å gi dem pengene, men sørge for at de har dem, sier han.

Langsiktig

Hedrén mener travsporten må ha is i magen, tro på Premiesjansen og se på den som en langsiktig investering.

- Sverige har mange års erfaring med Premiesjansen. Der er den en mega-suksess. Der har det også vært år med underskudd, men også overskudd. Fordi man ikke kan regne seg frem til hvordan finaler vil se ut år frem i tid. Jeg mener derfor det er dumt i et kortsiktig perspektiv å bare fokusere på underskuddet som er til nå. Å henge noen ut for dette, med det grunnlaget man har nå, blir som å skyte noen fordi de har tippet på feil hest, mener Jan Hedrén .

Han sier det er viktigere å justere regelverket, slik DNT har gjort.

- Det har man gjort flere ganger i Sverige, forklarer han.

- Så du håper Premisjansen består?

- Ja. Jeg mener det vil være utrolig forhastet om man velger å legge ned premiesjansen. Norsk travsport må bare ha litt mer is i magen og tilpasse tilbudet til de parametere man har nå. Dette er en viktig gulrot for avlere og dem som vil satse på Norsk travsport, sier han.

Premiesjansen kan ha vært en mulig årsak til stagnasjonen i nedgangen i norsk avl.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Knut (87) feiret 75-års jubileum på Bjerke

Knut (87) feiret 75-års jubileum på Bjerke

Helt siden han var 12 år har Knut Christoffersen (87) vanket på Bjerke, der han så Big Noon som 12-åring.

Vi går et stort steg videre

trav365.no:

Vi går et stort steg videre

Fra søndag 18. november vil trav365.no innføre plussartikler og abonnement. Det skal gi deg et bedre produkt.

Endelig satt storløpstriumfen

Endelig satt storløpstriumfen

Vainqueur R.P. har tilhørt årgangstoppen, men manglet prikken over i'en. Den kom da han vant Axel Jensens Minneløp og 300.000 lørdag.

- En kommende elitehest

- En kommende elitehest

Goldstile så ut som en kommende elitehest der han dundret forbi konkurrentene og deretter knuste dem fra dødens.

50 meter for kort for Lionel

50 meter for kort for Lionel

Lionel ble som ventet sittende sist fra sitt vriene spor i Big Noon-pokalen. Da ble det for langt frem.

- Denne skal ikke til Frankrike

- Denne skal ikke til Frankrike

En svært skuffet Per Oleg Midtfjeld sier Ferrari B.R. ikke har noe å gjøre i Frankrike. Etter løpet viste en sjekk på Bjerke Dyrehospital slim i halsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...