Klart for kaldblodsfest

Det er klart for kaldblodshest og Veikle Balders landsfinale på Biri. Her fra i fjor. Foto: Målfrid Vatne

Denne helgen innbyr Biri travbane til flere av sine mest tradisjonsrike løp, samtidig som kaldblodshesten regjerer banen alene.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

I Norge konkurreres det i trav med to hesteraser. Varmblodstraveren og kaldblodshesten. I Det Norske Travselskap er forpliktet til å ha et løpstilbud til dem begge. Lørdag må imidlertid varmblodshestene vike.

Biri travbane arrangerer da for første gang en ren kjøring med kaldblodshester. Banen ved Mjøsas bredd har samtidig samlet sammen sine flotteste og mest tradisjonsrike løp i en pakke. På toppen av det inviteres det til unghestskue og kåring av neste generasjons avlshingster. Ikke rart kapasiteten er sprengt.

- Det er ikke en ledig boks å oppdrive her på banen i helga. Det skjer så mye og kommer så mange hester at vi ikke har plass til alle. Det er knallmoro og utfordrende, sier daglig leder Stein-Erik Robøle på Biri.

Heder og ære
Under lørdagens V75 skal årets beste kaldblods unghester kjempe om 400.000 kroner i Biri Oppdretningsløp. Her barker Kriterie-vinner Eld Rask og Kriterie-toer Rappstjernen sammen igjen.

Tar Eld Rask en ny klassisk triumf. Svaret får vi lørdag. Foto: Eirik Stenhaug, Equus media- Det er blitt et kjempeløp. Og denne gangen er det gjort den endring at vi ikke har kjørt kvalifiseringer, men gitt de 10 beste plass i en finale og resten plass i trøsteløp. Det sparer unghestene for et løp og gir flere hester fine løpstilbud, sier Robøl.

Mens treåringene kjemper om 400.000, skal de nest beste fireåringene kjempe om 75.000 i Arne Lunds Minneløp. Femåringene skal kjempe i Det Norske Travselskaps femårsløp, med 200.000 i åpen klasse og 125.000 i hoppeutgaven.

- Så må vi ikke glemme Vintillatravet. Løpet til minne om seiersmaskinen og elitehoppa Vintilla. Her møtes flere av landets beste kaldblods elitehester i kamp om 125.000 kroner. Det er blitt et flott løp til ære for en av tidenes beste norske kaldblodshester, sier Robøl.

Avlsfokus
Når man skal hedre de beste og lage fokus på kulturbæreren som kaldblodshesten er, faller fokus på avl, utstilling og unghester naturlig inn i hestefesten.

Sammen med kaldblodsforeningen Veikle Balder, innbys det derfor til unghestkåring og avlsvisning av kaldblodshingster før løpene lørdag. Veikle Balder har en toårskonkurranse der alle unghester som er premiert på utstillinger rundt om i landet, kan delta. De blir ekstriørbedømt, viser en travprøve og vinnerne i de to klassene kan kalle seg landets vakreste kaldblods unghester.

- Vi har i år 48 hopper og hingster påmeldt konkurransen, og det er rekord. Denne landsfinalen er blitt en gjev konkurranse. For oss i Veikle Balder er det moro å se at interessen bare øker og øker, sier Målfrid Vatne i foreningen.

Det pleier å være godt med folk på landsfinalen til Veikle Balder. Foto: Målfrid VatneLørdag skal dessuten 14 hingster forsøke å få kåringsbrev, som gir dem rett til å bedekke hopper. Her vektlegges stamme, holdbarhet og eksteriør sammen med prestasjoner. For de mest attraktive hestene vil et slikt kåringsbevis kunne bety millioninntekter fra avl for eierne i fremtiden.

Siste nytt i Avl Vis flere

Grasrota klare for avlsendringer

Grasrota klare for avlsendringer

Tilbakemeldingene fra grasrota etter fire av seks høstkonferanser er klare: Det må tas grep for å stoppe innavlsutviklingen på kaldblodshesten.

Fra stor opptur til tøff nedtur

Fra stor opptur til tøff nedtur

- Trons Torila på skadelisten

For en måned siden var Trons Torila den vakreste hesten på Dyrsku'n, og fikk mye oppmerksomhet. Nå blir det en stund til den åtte år gamle hoppa er ute i løpsbanen på ny.

Vår ferskeste millionær

Vår ferskeste millionær

Femåringen nådde milepælen etter en svett innsats i Det Norske Travselskaps femårsløp lørdag.

Ute med gaffelbåndsskade

Ute med gaffelbåndsskade

Styrkefenomenet Søndre Jerkeld fikk lørdag sitt kåringsbrev. Han er for tiden under rekonvalesens for en gaffelbåndskade.

Nybliven kåringshingst til Hamre

Nybliven kåringshingst til Hamre

Allerede før den hadde fått kåringsbrevet, var etterspørselen stor fra hoppeeierne på Brenne Banker. Nå reiser den til Stall Frode Hamre.

De nye avlshingstene

De nye avlshingstene

Åtte nye kaldblodshingster ble kåret på Biri lørdag, i tillegg til at Myr faksen fikk fornyet kåring.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...