Avl:

Håper på gode forslag

Foto: Illustrasjonsfoto

Avlsplanen for kaldblods skal opp til revidering. Den økende graden av innavl bekymrer og nå håper man på gode forslag som kan vektes for å demme opp for utfordringen. Flere langløp er lansert.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2018 kl 12:18

Sports- og avlssjef Tron Gravdal i Det Norske Travselskap sier til trav365.no at de håper på mange innspill når planen kommer ut på høring. Den skal være klar for godkjenning neste sommer og gjelde fra 2020.

- Frykter du den utviklingen man ser i kaldblodssporten?
- Vi har en utfordring med økt innavlsgrad. Den må vi ta på fullt alvor, sier Gravdal til trav365.no.

Han sier det blir viktig å engasjere seg og komme med forslag.

- Avlsplanen for kaldblods skal nå opp til en større 10-års revidering. Den skal vedtas endelig neste sommer, og gjelde fra 2020. Det legges opp til en åpen prosess hvor alle som er engasjert i saken skal få komme til orde. Svensk-Norsk Kaldblodskomite og kaldblodsdelen av den norske Avlskomiteen har jobbet med utkast til revideringsforslag. Dette skal siden gjennom DNTs styre. Planen er at det skal sendes ut til høring og behandles under de forbundsvise høstkonferansene i år. Vi har så langt diskutert noen forslag på tiltak som vi mener kan bidra i riktig retning. De forslagene vi har diskutert kommer samlet når vi legger ut forslagene til høring, forteller han.

Holdbarhet
Et av de sentrale forslagene er å kjøre flere langløp, da man ser at det gir større spredning i fedrene, som man igjen håper kan føre til mer spekter i bruken av hingster.

- Har man noe vitenskapelig grunnlag for å si at lengre løp vil dempe innavlsgraden?

- Ikke det jeg vet, men det ser dog ut som spredningen på fedrene er noe større i løp over lengre distanser. Dermed kan det være et av flere elementer som kan være interessant å vurdere for å bidra til demping av innavlsgraden, forklarer Gravdal.

- Man har de siste årene avlet frem en raskere og mer renttravende kaldblods. Frykter man ikke for å avle seg tilbake til den gamle, litt tyngre og mer trøblete hesten?

- Kaldblodshesten har hatt en rivende utvikling de siste par tiårene. Kaldblodshestene vi avler frem i dag er nok i noe større grad "født til å trave" enn tidligere. Samtidig kjøres det jevnt over fortere i løpene, og det koster mer å henge med. Det vi ønsker er en holdbar hest som kan konkurrere i mange sesonger, sier han.

Mange tiltak
- Kan mer fokus på langløp medføre senere utviklet hest, med en lavere startprosent i unghestårene?

- Saken som stod i Trav og Galopp Nytt forrige uke handlet om løp over lengre distanser. Og at det konkret skulle være en etterspørsel i markedet etter flere lengre løp. Hovedpoenget mitt er vel ikke nødvendigvis at premiene bare skal økes i løp over lange distanser, men at presset på unghestene dempes ved at det er mer penger å kjøre om for de voksne kaldblodshestene. I dag er det mest å kjøre om i unghestløpene, og da satser naturlig nok trenerne mot det. Det er vel så viktig å måle hestene på hvor mange starter de gjør i en total karriere - som å måle startprosenten på 3-åringer, utdyper han.
- En Elding-fri hingst som avler, vil vel være å ta Lotto-gevinsten. Bør man ikke stimulere til det på et annet vis enn å tvinge hestene til å gå lange løp?

- Flere tiltak diskuteres for å dempe økning i innavlsgraden. Som nevnt tidligere kan det å kjøre noe mer løp over lengre distanse være et tiltak. Det finnes helt sikkert andre. I høringsrunden for avlsplanen dukker det helt sikkert opp flere gode forslag, tror Tron Gravdal.

Siste nytt i Avl Vis flere

Tre satser på Europa-Derby

Tre satser på Europa-Derby

Vainqueur R.P., Gilbert B.R. og Zelov er alle meldt til kvalifisering i Europa-derby.

Dette er grafen som skremmer

Avl:

Dette er grafen som skremmer

Avlsplanen for kaldblods skal revideres. I dag ble innholdet sluppet under høstkonferansen på Sørlandet.

27 hopper på snaue to timer

27 hopper på snaue to timer

Da nyheten om at Ingbest skal til Sverige sprakk, sto ikke telefonen stille hos Frasse Fransson.

Auksjonsdyringen Thai Targaryan til Aagre

Auksjonsdyringen Thai Targaryan til Aagre

Per Otto Aagre har spesialisert seg på innkjøring og grunntrening av unghester. Nå får han en spennende krabat på stallen.

Ingbest flytter til Sverige

Ingbest flytter til Sverige

Nok en avlshingst er på flyttefot, nå Ingbest, som blir svenske.

Vil ha livstidskvote på kaldblodshingstene

Vil ha livstidskvote på kaldblodshingstene

Seniorrådgiver Siri Furre og spesialrådgiver Tore Kvam ved Norsk hestesenter anbefaler travsporten å innføre et maksantall på hvor mange hopper en kaldblodshingst kan bedekke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...