- Alle hestene er smittet

Bildet viser hovedbygningen på Veterinærhøyskolen , NMBU i Oslo Foto: NMBU

Mattilsynet bekrefter fredag morgen at alle de 19 hestene de har tatt prøver av ved skolen, har fått salmonella-smitte. I tillegg er det funnet smitte hos 6 hester som er flyttet derfra. 22 staller over hele landet er stengt.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2018 kl 17:30

Føllet som først fikk påvist smitten, en kaldblodstraver, ble avlivet kort etter på grunn av annen sykdom.

LES OGSÅ: - UTBRUDDET ØKER I OMFANG
MIKKELBORG-STALLEN STENGT

- Vi har funnet smitte hos alle hester oppstallet hos oss. I tillegg har Mattilsynet, som håndterer situasjonen utenfor skolen, fått seks positive svar på hester som er reist herfra. Det er en alvorlig situasjon, sier en oppgitt førstelektor Siv Kirsten Hanche-Olsen til trav365.no.

Hva årsaken til smitten er, vet man foreløpig ikke. Nå arbeides det hardt med å begrense omfanget. Det er på det rene at Veterinærhøyskolen vil bli stengt i lengre tid.

- Vi vet dessverre ikke noe om kilden, så det kan være syke hester uten at vi vet om det. Situasjonen er vanskelig å forstå, sier hun.

Siv Kirsten Hanche-Olsen betegner hele situasjonen som veldig lei.

- Det er jo dette vi er livredde for. Norge skal være salomonellefrie, sier hun.

Veterinæren forteller at det er mye panikk i hestemiljøet, men beroliger med at det er ytterst sjeldent friske hester dør.

- Vi finner smitte i hester som ikke viser noen tegn til å være syke, sier hun.

Foreløpig tror hun ikke det er aktuelt å avlyser arrangementer.

- Dette er det Mattilsynet som bestemme, da dette er en sykdom som kan smitte til mennesker. Da er alvoret langt større. Men så langt er det kun båndlagte besetninger som har fått begrensinger, sier hun.

Her er det stengte staller:
Eidsvoll
Nannestad
Ullensaker
Aurskog
Nittedal
Lørenskog
Oslo
Asker
Mysen
Rakkestad
Trøgstad
Fredrikstad
Flateby
Buskerud (fire staller)
Kristiansand
Bergen
Mjøsområdet
Finnskogen

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Manet til sammarbeid

Manet til sammarbeid

Telemark, Vestfold og Buskerud har i helgen gjennomført sin høstkonferanse. Der manet DNT-leder Knut Weum til samhold og samarbeid.

Solgt til Finland

Solgt til Finland

En av Hamre-stallens mest kapable krabater er havnet i Finland. Der har det foreløpig ikke gått så bra.

- Lær av mitt uhell og skade

- Lær av mitt uhell og skade

Joggesko og andre sko uten beskyttelse bør ikke brukes i stallen. Det fikk Charlotte Dalen erfare den harde veien. Vi advarer mot sterke bilder i reportasjen.

Opplevde travfest på Mallorca

Opplevde travfest på Mallorca

Er man travinteressert finner man alltid en travbane. Det gjorde også Laila Therese Jensen Kjøniksen og Åse Haakaas. På Mallorca.

Kan få kald jubileumshest

Kan få kald jubileumshest

Før kveldens kjøring på Sørlandet står Frode Hamre med 1998 seire. Milepælen kan komme med en kaldblods.

Enkelte for topphestene

Enkelte for topphestene

Det ble kjørt Breeders Crown-kvalifiseringer i USA i natt, uten overraskelser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...