Får 30.000 rundballer fra Island

Foto: Illustrasjonsfoto

Felleskjøpet, Tine og Nortura har gått sammen og kjøpt 30.000 rundballer på Island. Og mer kan være på vei.

trav365.no
Trav365.no

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2018 kl 12:33

Som følge av tørke og store nedganger i årets avlinger av grovfôr har Felleskjøpet, Tine og Nortura i fellesskap iverksatt en rekke tiltak for å hjelpe bønder best mulig gjennom årets utfordrende sesong.

Som et ledd i dette arbeidet er det nå inngått avtale med produsenter på Island for import av ca 30 000 rundballer med grovfôr til Norge. Det er gode forutsetninger for en god andreslått på Island, og de er allerede godt dekket opp for eget behov etter første slått i årets sesong, skriver de i en pressemelding.

- Island har svært god helsestatus i landbruket, og det har vært avgjørende for denne avtalen at vi ikke bidrar til uønsket import fra land med høy risiko for innførsel av plante- eller dyresykdommer. Det er fortsatt halmberging, omfordeling av grovfor og økt kraftfortildeling som er hovedtiltakene, men avtalen vil være et godt bidrag i tillegg for de som er hardest rammet, sier Trond Fidje, direktør Landbruk i Felleskjøpet Agri.

For mange handler det nå om å ha nok mat til husdyra og å unngå nedslakting. Import av ensilert grovfôr er komplisert både når det gjelder kvalitetskrav og logistikk. Felleskjøpet, Tine og Nortura har derfor jobbet i fellesskap med denne avtalen for å sikre at norske bønder får best mulig kvalitet til lavest mulig kostnad.

- Vi jobber på mange fronter med å løse fôr-utfordringene, og det viser godt samvirke at matprodusentene går sammen om å importere fôr av høy kvalitet med den laveste risikoen for smittestoffer. Dette vil ivareta norsk dyrehelse da det kun er Island som har lavere bruk av antibiotika i verden enn Norge, sier direktør for TINE Medlem, Johnny Ødegård.

Mattilsynet offentliggjorde nylig en vurdering av at import av grovfôr fra Island vurderes på linje med import fra Sverige og Finland til å ha svært lav risiko. Grovfôret fra Island tas inn på utvalgte havner i henhold til Mattilsynets regler. I samarbeid vil Felleskjøpet, Tine og Nortura gjøre en vurdering av hvor grovforet bør fordeles geografisk, for å gi best mulig effekt som tilskudd i spesielt tørkerammede områder.

- Vi er glad for at vi i fellesskap har fått på plass denne avtalen, slik at det kan være et bidrag til å bedre tilgangen på trygt grovfôr til våre eiere og den norske bonden, sier Hans Thorn Wittussen, visekonsernsjef i Nortura. Det at de tre samvirkeorganisasjonene har gått sammen om dette tiltaket er et eksempel på at vi jobber godt sammen som bondens redskap i en krevende situasjon, avslutter han i pressemeldingen.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Halve årgangstoppen i samme løp

Halve årgangstoppen i samme løp

Fire av Øystein Tjomslands aller beste kaldblods treåringer skal ut i samme kriteriekvalifisering. Fire går videre.

Slik ble kvalifiseringsløpene

Slik ble kvalifiseringsløpene

Sent søndag kveld var kvalifiseringsløpene til klasseløpene satt opp. Her kan du se hvordan de ble.

Til topps i Frankrike igjen

Til topps i Frankrike igjen

Mathilde Herleiksplass kan legge en ny seier i Frankrike til CV'en etter at hun vant gressløp søndag.

Spille i dag? Les dette først.

Spille i dag? Les dette først.

I samarbeid med landets fremste travtipper, Øivind Grøstad, tilbyr trav365.no nå travtips på telefon. Han byr på godbiter!

Bedring for skadet hest

Bedring for skadet hest

Søndag formiddag er det klart at Ligthning Plays kuttskader ikke går inn til beinet. Nå vil en røntgen-undersøkelse mandag avgjør hva som skjer med hesten.

Krever mer til kaldblodshestene

Krever mer til kaldblodshestene

Neste uke er det landsråd, hvor forbundene i Det Norske Travselskap møter styret i DNT. Der kommer en brannfakkel på bordet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...